اکسپت مقاله
اکسپت مقاله یا همان پذیرش مقاله، گواهی یا تأییدیهای است که از طرف مجله بعد از داوری و تایید مقاله به نویسنده مقاله ارسال می شود. به عبارتی اکسپت مقاله قطعیت پذیرش و سپس انتشار مقاله در مجله است. پذیرش و چاپ مقاله در اغلب موارد پس از ارسال برخی اصلاحات و اعمال آنها توسط نویسنده انجام میگیرد ولی در موارد نادری ممکن است در ارسال نسخه اولیه، اکسپت مقاله توسط ویراستاران انجام گیرد.
مجلات علمی پژوهشی داخلی
مجلات علمی پژوهشی داخلی، معمولا مقالههای علمی فارسی را به چاپ می رسانند. بعضی از مجلات داخلی، ترجمه انگلیسی مقالههای فارسی را هم چاپ میکنند. فقط مقاله باید استانداردها و سطح کیفی مشخصی داشته باشد. مجلات علمی پژوهشی داخلی داوری بسیار سختگیرانهای دارند و بهمراتب پذیرش مقاله در این مجلات دشوارتر از سایر مجلات است. مقاله باید سطح علمی و اعتبار لازم را داشته باشد تا قابلانتشار در این مجلات باشد. همانطور که عنوان شد مجلات علمی پژوهشی داخلی سطح علمی بسیار بالایی دارند و ازلحاظ رتبه علمی بسیار معتبر هستند؛ اما دانشجویان فقط درصورتیکه قصد مهاجرت نداشته باشند میتوانند اقدام به پذیرش و چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی کنند زیرا این نشریات در خارج از کشور فاقد اعتبار علمی هستند.
مجلات علمی پژوهشی خارجی
تمامی نشریات خارجی مانند ISI,ISC,SCOPUS,PUBMED در مجلات خود هم مقالات علمی پژوهشی و هم مقالات علمی ترویجی به چاپ میرسانند ولی به خاطر طرفداران زیادی که مقالات علمی پژوهشی به دلیل اثبات یک موضوع جدید و غیرتکراری در دنیای دانش، دارند چاپ در مجلات خارجی معتبر معمولاً از نوع علمی پژوهشی است. درواقع این نوع مجلات برای اساتید و دانشجویانی که قصد دفاع ارشد یا دکتری دارند و یا میخواهند برای اپلای اقدام کنند بهتر نوع مجلات میباشد که در ادامه به توضیح هر یک از این مجلات خواهیم پرداخت.
مجلات علمی پژوهشی وزارتین
منظور از عبارت وزارتین، 2 وزارتخانه: وزارت علوم تحقیقات فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میباشد. دو وزارتخانهای که علاوه بر مسئولیتهای خود مسئولیت رسیدگی به آموزش رشتهها و تخصصهای مرتبط به آنها را نیز بر عهدهدارند. وزارت علوم تحقیقات و فناوری که بهاختصار در این مقاله وزارت علوم خطاب خواهد شد مسئول رسیدگی به مدارک پژوهشی تمامی تخصصها و رشتهها در مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاههای دولتی و آزاد را دارد و به همین هرساله فهرستی از مجلات مورد تأیید، مجلات نامعتبر و مجلات جعلی که اصطلاحاً به آن لیست سیاه و یا بلک لیست میگویند ارائه میدهد. وزارت علوم جهت سهولت در امر پژوهشی دانشگاهها لیست مجلات مورد تأیید و همچنین لینکهایی را جهت بررسی مجلات معتبر و نامعتبر در سایت خود قرار داده است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت؛ و اما وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که در این مقاله از آن با عنوان وزارت بهداشت نام میبریم، مسئولیت رسیدگی به امور پژوهشی تمامی رشتهها و تخصصهای مرتبط با علوم پزشکی، دانشگاههای زیر نظر وزارت بهداشت و مشاغل مرتبط است. وزارت بهداشت نیز در بازههای زمانی معینی لیستهای مورد تأیید از مجلات و همچنین لیست مجلات نامعتبر را ارائه میدهد.